16 december 2018

Julgodis

jul

I dag har jag och dottern haft en mysig dag. Vi har gjort julgodis. Det blev ännu mysigare när vi tittade ut. Varför? Jo för det snöade. Snön gjorde att vi fick ännu mer julkänsla. 
 
 
 
 
Våra gutefår väntade på att få mat. Det fick de.
 
Vi gjorde två varianter av julgodis av kondenserad mjölk.
 
Jag använde denna sorten.
 
 
Först gjorde vi fudge med lite saltsmak.
 
Smält 400 g 70 %iga chokladkakor. Jag använde Lindts choklad. Jag använde de på bilden nedan, två av varje.
 
 
Smält chokladen och 25 g smör i microugn eller i vattenbad. Jag använder microugn. När det är klart hälls den kondenserade mjölken i chokladblandningen. Rör runt och häll sedan smeten i en form. Strö över lite flingsalt.  Ställ in i kylskåp i cirka 30 minuter. När fudgen stelnat skär i bitar. Lägg i burkar eller liknande. Vi använde folieformar. Nu ligger fudgen i frysen.
 
 
Vi gjorde även kolakulor. Det var svårt att forma kolan till kulor. Så vi lade en klick med kolan i pappersformar och strödde chokladströssel över några samt kokosflingor och hackad mandel över några.
 
Kolakulorna blev jättegoda och är lätta att göra. De innehåller endast tre ingredienser, 1 burk kondenserad mjölk, 0.5 dl chokladpulver och 25 g smör. Blanda ingredienserna i en gryta. Värm sakta i cirka 15 minuter tills smeten tjocknat. Rör hela tiden. Det är lätt hänt att kolan bränner fast i grytan. Låt smeten kallna och rulla till kulor. Vår smet var så kletig att vi inte rullade kulor utan tog smet med en tesked och lade i pappersformar. Vi strödde sedan över chokladströssel på några samt kokosflingor och hackad mandel på resten. De blev inte så snygga men väldigt goda.
 
 
I kväll har jag gjort köttbullar. Min mamma gjorde världens godaste köttbullar. Mina köttbullar blev supergoda. Jag ska frysa in dem nu annars är det risk att det inte finns några kvar till julafton.
 
 
Nu ska jag träna lite innan det är dags att åka upp till Mejla. Ha en fin kväll.