25 december 2018

Julfika med boktips

Boktips

Vilken fin jul det blev i år. Snö gör så mycket. Jag sitter i vårt storarum och fikar. Maken arbetar och dottern sover. Jag höjer blodsockret med lite godis så att jag snart kan gå ut med Mejla. Jag tittar även i boken som jag fick i julklapp, Vinterodling av Sara Bäckmo. Jag har hennes två andra böcker som innehåller många odlingstips för en nybörjare som jag. Min förhoppning för nästa år är att jag ska odla mer grönsaker. I år blev det mest blommor. I år odlade jag squash, rödbetor, morötter och vaxbönor. Det gick bra. Jag fick så mycket squash. 
 
 
Ett annat boktips är en bok som jag köpte i lördags och som jag redan läst ut. Boken heter En dag i december och är skriven av Josie Silver. Gillar man romantiska feelgoodromaner med lyckliga slut rekommenderar jag att läsa den boken. Den har fått recensioner som "Romanens motsvarighet till Love Actually" av The Bookseller.
 
 
I söndags gjorde jag och dottern kanelmandlar. De blev verkligen goda. Jag tror jag tar en till innan jag går ut med Mejla.
 
Recept kanelmandlar
 
Smaken på mandlarna kommer fram mer om man rostar mandlarna. Koka upp 2 dl vatten. Lägg mandlarna i en skål och häll över det varma vattnet. Låt stå i 10 minuter. Häll sedan av vattnet.
 
Rosta mandlarna i stekpanna med lite rapsolja på medelvärme tills mandlarna fått lite färg. Det tar cirka fem minuter.
 
Till tryffelsmeten kokar man upp 2.5 dl grädde i en gryta. Sedan tar man bort grytan från spisen och smälter ner 300 gram choklad. Jag brukar använda Lindt 70 % choklad eller om man vill ha riktig god smet chokladkakor från Malmö chokladfabrik. Tryffelsmeten ska stå kallt i kylskåp i cirka 12 timmar innan man rullar kanelmandlarna. Det går fortare om man ställer smeten i frysen, vilket jag och dottern gjorde i söndags.
 
När tryffelsmeten stelnat tar man en mandel och rullar in den i smeten och rullar den i kanel. Så gott.
 
 
Ha en fin juldag
Hannas krypin

En dag i december låter som en bok för mig. Tack för tipset. Kanelmandlarna låter verkligen gott. :)

Svar: Kanelmandlarna är verkligen goda och lätta att göra. De blir inte lika snygga som köpta men det gör inget
bylijo.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress