26 december 2018

Syateljén

Allmänt

Det har hänt en hel del på syateljén. Panelen utvändigt är nästan klar. Jag och Mejla har varit inne i syateljén i dag och satt in isolering. Till helgen blir vi nog klara med isoleringen på nedre plan. Det är så spännande att se hur det blir.
 
 
Mejla är med och inspekterar hur det blir.
 
Nu är det dags att lägga sig. Jag jobbar i morgon. God natt.

26 december 2018

God morgon

Allmänt

Jag fick en mjölkvips i julklapp av dottern. Den fungerar jättebra. Det går jättefort att få till skum.
 
 
 
Jag älskar tomtelatte med grädde. Jag har gjort många sådana i december och det syns på magen och på ryggen. För att minska fettintaget önskade jag mig en mjölkvips i julklapp.
 
I morse blev det tomtelatte med vispad mjölk istället för grädde. Det var nästan lika gott.
 
 
Jag köpte julskinkan av Bondmoran på rekoringen i Skövde. Skinkan är jättegod. För att höja upp blodsockret inför att jag ska gå och hämta Mejla blev det även två kanelmandlar.
 
 
Mejla ska få se på när vi sätter in isolering i hennes nya hem. Göran är nästan klar med panelen utvändigt. Det kommer lite bilder i kväll. 
 
Ha en fin dag.

25 december 2018

Julfika med boktips

Boktips

Vilken fin jul det blev i år. Snö gör så mycket. Jag sitter i vårt storarum och fikar. Maken arbetar och dottern sover. Jag höjer blodsockret med lite godis så att jag snart kan gå ut med Mejla. Jag tittar även i boken som jag fick i julklapp, Vinterodling av Sara Bäckmo. Jag har hennes två andra böcker som innehåller många odlingstips för en nybörjare som jag. Min förhoppning för nästa år är att jag ska odla mer grönsaker. I år blev det mest blommor. I år odlade jag squash, rödbetor, morötter och vaxbönor. Det gick bra. Jag fick så mycket squash. 
 
 
Ett annat boktips är en bok som jag köpte i lördags och som jag redan läst ut. Boken heter En dag i december och är skriven av Josie Silver. Gillar man romantiska feelgoodromaner med lyckliga slut rekommenderar jag att läsa den boken. Den har fått recensioner som "Romanens motsvarighet till Love Actually" av The Bookseller.
 
 
I söndags gjorde jag och dottern kanelmandlar. De blev verkligen goda. Jag tror jag tar en till innan jag går ut med Mejla.
 
Recept kanelmandlar
 
Smaken på mandlarna kommer fram mer om man rostar mandlarna. Koka upp 2 dl vatten. Lägg mandlarna i en skål och häll över det varma vattnet. Låt stå i 10 minuter. Häll sedan av vattnet.
 
Rosta mandlarna i stekpanna med lite rapsolja på medelvärme tills mandlarna fått lite färg. Det tar cirka fem minuter.
 
Till tryffelsmeten kokar man upp 2.5 dl grädde i en gryta. Sedan tar man bort grytan från spisen och smälter ner 300 gram choklad. Jag brukar använda Lindt 70 % choklad eller om man vill ha riktig god smet chokladkakor från Malmö chokladfabrik. Tryffelsmeten ska stå kallt i kylskåp i cirka 12 timmar innan man rullar kanelmandlarna. Det går fortare om man ställer smeten i frysen, vilket jag och dottern gjorde i söndags.
 
När tryffelsmeten stelnat tar man en mandel och rullar in den i smeten och rullar den i kanel. Så gott.
 
 
Ha en fin juldag