9 juli 2017

Mynta

Hälsa Recept

 
Mynta är lättodlad. När man skördar tar man hela kvisten. Det kommer snart nya. Jag odlar alltid mynta i den här korgen och inte tillsammans med några andra växter för myntan har en tendens att ta över.
 
Mynta innehåller vitamin C och E, folsyra, kalcium samt järn. Mynta är bra för matsmältningen. Den har en lugnande effekt och myntate är därför bra att dricka innan sänggående. Mynta kan användas till mycket.
 
 
Smoothie till två stora glas
 
4 dl kokosmjölk 
2 dl naturell kvarg från svenska gårdar 
1 banan
2 dl frusna skivade jordgubbar
1 liten avokado 
1 handfull spenat
1 tsk äkta vaniljpulver 
6-8 myntablad
 
Skala, skölj och dela de ingredienser som behövs. Kör alla ingredienser i en mixer eller med en stavmixer. 
 
 
Sallad
 
1 liten vattenmelon som skärs i kuber
1 paket fetaost. Osten skärs i kuber 
1 granatäpple. Ta ur kärnorna. Det går lättare att göra detta om man rullar äpplet mot ett bord eller liknande och slår äpplet mot det.
Cirka 10 myntablad.
 
Lägg ingredienserna i en skål . Gör en dressing på 1 rågad tsk honung, en halv pressad lime och 1/2 dl rapsolja. Kör ingredienser till dressingen med en stavmixer och häll sedan dressingen över salladen. Låt stå några timmar. Lägg upp salladen med dressingen på ett fat. Garnera med cirka 10 jordgubbar som skärs i halvor.
 
 
 
Till salladen serverades i dag fetaostbiiffar samt friterad sötpotatis och grönkål.  
 
Iste med mynta. Jag har gjort några försök att få till ett gott iste. Detta receptet blev bra.
 
Koka en liter vatten.  Gör te med chokladte, t.ex. mums bums. Låt det dra några minuter.  Ta bort tebladen. Lägg i cirka 10 myntablad och 1 msk honung. Rör om tills houngen smälter. Låt teet dra tills det smakar lagom av myntan, allt från 15 minuter till en timme, beroende på tycke och smak. Sila bort myntabladen.  Ställ in teet i kylskåp under några timmar. När isteet ska drickas lägg i en skiva citron eller lime och några isbitar.  
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress